Wednesday, December 28, 2005

TT Coordinator

En kompis på Linköpings universitet har skrivit en b-uppsats (tillsammans med en kompis till min kompis) i statistik som handlar om TT Coordinators påverkan på lottning.

Frågeställningar i uppsatsen:
1. Får man en annan lottning när man representerar en storklubb (fler än 20 deltagare) än om man representerar en mindre förening (färre än 20 deltagare).

2. Kan man se tydliga tendenser att en spelare med ett visst namn oftare lottas mot en spelare med ett visst namn?

3. Påverkar även klubbens namn utgången av lottningen?

Som underlag hade material i form av lottningar beställts. 133 tävlingar, 1596 klasser, 75012 deltagare och 2856 lottningar fanns med i undersökningen.

Svaren på frågeställningarna:
1. Man får inte en annan lottning om man representerar en storklubb.

2. Man kan se tydliga tendenser att ett visst namn oftare lottas mot en annan spelare med ett visst namn. Det är t ex 7,6% större chans att en spelare med ett efternamn som startar på A möter en spelare vars efternamn startar på P än om den andra spelarens namn startar på M. Vidare om spelaren vars namn startar på A har en andrabokstav som är N så lottas spelarna på samma halva i 63,98% av fallen.

3. Klubbens namn påverkar inte utgången av lottningen.

Andra intressanta uppgifter som kommit fram är:
Det är bättre att stå som 3:a eller 4:a på klubbrankingen exklusive seedade spelare i aktuell klass. Det här har jag och många andra befarat en längre tid. Det som händer om man står som 1:a eller 2:a på klubbrankingen som oseedad är att du löper 19,7% större sannolikhet att lottas mot toppseedade spelare tidigare i turneringen än om du stått som 3:a eller 4:a.

Maila mig om du vill ha en kopia på uppsatsen.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Skulle vilja läsa uppsatsen. Hittar dock inte din mejladress.

11:39 AM  
Anonymous Anonymous said...

vill ha uppsatsen men du kanske ska lägag ut din e-mail adress först?

10:32 PM  

Post a Comment

<< Home