Friday, December 30, 2005

Tips till tränare

Då och då blir jag inkallad som expert till större bordtennisföreningar. Man vill ha ett nytt ansikte på någon träning. Mellan jul och nyår har jag varit i mellansverige under en dag då jag hade ett för- och ett eftermiddagspass.

Jag kommer inte att gå in på själva träningen men som vanligt så stod några föräldrar och tyckte för mycket under passen.

Att kunna hantera föräldrar är för de flesta tränare inte helt lätt, det är jag och ledarna på Riget som behärskar det här allra bäst. Här följer ett exempel på en dialog jag hade med en förälder efter ett av passen och som fick denna förälder mer lugn:

-Erik, det är såhär att Johan får alltid spela med sämre spelare.
-Men Johan är ju sämst i gruppen.

Kompakt tystnad.

Tänk på att ta samtalen enbart med föräldern.

NerdAlert

Det här är bara så töntigt; på Västsvenska mästerskapen föreslog en av Sveriges bästa tränare att jag skulle ha "nyårskarameller" på min blogg. Okej, han är en bra tränare men hur jävla 90-tal kan man bli egentligen.

Limning

Jag blir så förbannat trött på tränare och föräldrar som envisas med att säga att man inte ska börja limma för tidigt. Limfrågan delar pingissverige i två delar. Jag har funderat mycket över det här och kommit fram till att ska man bli bra så ska man börja med limning så tidigt som möjligt.

Varför?

a. Limmet gör att racketen blir snabbare.
b. Gummit får mer skruv.
c. Det i sin tur gör att man använder sig av en teknik med kortare rörelse. Limtekniken tar tid att lära sig. Teknik är svårare att lära sig när man är äldre.
d. Klickljudet från limmet ger självförtroende. Självförtroede hjälper till att skapa framgång. Framgång föder framgång.

Att många inte börjar limma i tid är en stark orsak till att vi inte längre hänger med på den internationella arenan.

Lösning:

Lyssna inte för mycket på dåliga tränare som är offer för en sorts antilim-propaganda. Lyssna inte heller på argumenteten om att lim med lösningsmedel ska förbjudas från 1/9 2007, man är redan i full gång med att skapa ett precis lika bra ersättningslim som är vattenbaserat.

Limskola

Många av dagens toppspelare häller i honung utblandat med vatten i limmet för att få en tjockare konsistens. Detta gör att det blir lättare att få plattan att fästa (annars kan den lätt rulla sig när plattorna är nya).

1. Ta ungefär en matsked honung och 3 matskedar vatten och rör ihop innan du häller ner blandningen i limburken (40 cl-burk).

Denna punkt behöver bara göras en gång med varje limburk.

2. Stryk ett tunt lager lim på stommen och pensla ut.

3. Ta ungefär dubbelt så mycket lim på gummit som på stommen och pensla ut.

4. Vänta tills limmet sjunkit in i gummit så att det känns lite kladdigt.

Upprepa punkterna 3 och 4 för ännu mer effekt.

5. Rulla på plattan (börja nere vid skaftet).

OBS! Använd inte "Clicky press" då den har en tendens att skada ytan (så det blir mindre friktion) på plattorna.

Lycka till!

Thursday, December 29, 2005

Tränarranking 2

Jag har utökat rankingen till 20 personer. På förra rankingen fanns alltför många namn som är värda att synas på en lista inte med. Nu har jag inte jag missat nån.

1 (1) Sören Ahlén, Riget Köping
2 (2) Linus Mernsten, Riget Köping
3 (3) Johan Kratz, Riget Köping
4 (4) Kvinnliga tjänsten, Riget Köping
5 (9) Peter "Blomman" Blomkvist, Söderhamn
6 (5) Lennart Andersson, Mölndal
7 (7) Fredrik Bergvall, Juno
8 (6) Bo-Martin Nylander, Falkenberg
9 (ny) Niklas Almström, Gröstorps
10 (ny) Anders Karlsson, Rekord
11 (ny) Ronnie Svensson, Frej
12 (ny) Thomas von Scheele, SBTF
13 (ny) LG Olsson, Linköping
14 (ny) Peter Sterneborg, SBTF
15 (8) Marcus Gustavsson, Spårvägen
16 (ny) Wang Wen Jie, Askim
17 (ny) Stefan Olsson, Byttorp
18 (10) Mattias Bergqvist, Ängby
19 (ny) Thomas Johansson, Ängby
20 (ny) Mats Hedin, SBTF

Rankingen kan inte överklagas.

Ett tips till er som inte finns med på rankingen och inte har förbundsuppdrag är att visa er mer på den nationella arenan.

Elitserien

Robert Svensson förlorade, 1-3. Dessvärre var jag inte på plats i hallen men jag har pratat med en som var där. Hon sa att Chen spelade mycket djupt ner i Robbans backhand och att det lät som att han hade dålig limning.
Om man tar pingis baklänges blir det "signip". Säg det tio gånger snabbt. Jäkligt kul.

Wednesday, December 28, 2005

Västsvenska mästerskapen 2005

Jag satt på läktaren och snappade upp en del.

För lite rak forehand. För mycket backhand. För lite kort spel. För mycket kortspel. Det mentala spelar större roll när matcherna blir allt jämnare. Fotarbetet behöver förbättras. Finalen i Damjuniordubbel var helgens höjdpunkt. See ya!

Tränarrankingen

En av Sveriges bästa tränare undrade när nästa ranking kommer. Jag svarade "det borde du kunna räkna ut själv". Hur dum kan man bli.

Listmani

Badboys. Alltime-high.

1. Mick Märlin
2. Christer Blom
3. Robbin Johansson
4. Mikael Frank
5. Alexander Drugge
6. Stellan Jeanson
7. Thomas Bennborn
8. Mikael Ottosson
9. Viktor Bragning
10. Thomas Buza

Listan kan inte överklagas.

Nästa lista "sexigast och tvärtom".

Nya barriärer

I Kina har man uppfunnit en ny typ av barriär. De är konstruerade av en specialtillverkad tunn silikon (som gör att bollen studsar lagom långt tillbaka när den träffar barriären), är genomskinliga och över två meter höga. De sitter fast i en slags linbanekonstruktion som går från den ena långsideväggen till den andra. Både effektfullt och bra!

Gästbok

Det är förjävla trist att Falkenberg har tagit ner sin gästbok. Vi gör såhär, alla kan skriva inlägg som kommentarer under det här inlägget (klicka på comments). Gästbok deluxe. See ya!

Kram och autograf

En rolig grej som jag var med om någon gång i slutet på 80-talet var när en brasiliansk kvinna ville ha en kram och en autograf av mig. Det är ju jäkligt ovanligt att någon bara kommer fram på gatan till pingis-spelare och ledare. När jag skrivit autografen visade det sig att hon trott att jag var Nicki Lauda. Både hon och jag blev besvikna.

Jag kom att tänka på en sak när jag drack för mycket glögg i förrgår. Det är ju sjukt hur mycket vitt Eslöv har på sina dräkter.

TT Coordinator

En kompis på Linköpings universitet har skrivit en b-uppsats (tillsammans med en kompis till min kompis) i statistik som handlar om TT Coordinators påverkan på lottning.

Frågeställningar i uppsatsen:
1. Får man en annan lottning när man representerar en storklubb (fler än 20 deltagare) än om man representerar en mindre förening (färre än 20 deltagare).

2. Kan man se tydliga tendenser att en spelare med ett visst namn oftare lottas mot en spelare med ett visst namn?

3. Påverkar även klubbens namn utgången av lottningen?

Som underlag hade material i form av lottningar beställts. 133 tävlingar, 1596 klasser, 75012 deltagare och 2856 lottningar fanns med i undersökningen.

Svaren på frågeställningarna:
1. Man får inte en annan lottning om man representerar en storklubb.

2. Man kan se tydliga tendenser att ett visst namn oftare lottas mot en annan spelare med ett visst namn. Det är t ex 7,6% större chans att en spelare med ett efternamn som startar på A möter en spelare vars efternamn startar på P än om den andra spelarens namn startar på M. Vidare om spelaren vars namn startar på A har en andrabokstav som är N så lottas spelarna på samma halva i 63,98% av fallen.

3. Klubbens namn påverkar inte utgången av lottningen.

Andra intressanta uppgifter som kommit fram är:
Det är bättre att stå som 3:a eller 4:a på klubbrankingen exklusive seedade spelare i aktuell klass. Det här har jag och många andra befarat en längre tid. Det som händer om man står som 1:a eller 2:a på klubbrankingen som oseedad är att du löper 19,7% större sannolikhet att lottas mot toppseedade spelare tidigare i turneringen än om du stått som 3:a eller 4:a.

Maila mig om du vill ha en kopia på uppsatsen.

Skönt engelskt uttal

"Molle" spelar i Werder Bremen i Bremen och är petad i landslaget nuförtiden. Herman som också spelar i Werder Bremen brukar alltid säga till mig "du borde lyssna på intervjuerna med "Molle"".

Intervju med "Molle".

Analys till grekerna färdig

Under julen har jag gjort färdigt analysen från UVM till min grekiska kollega. Jag lovade att jag skulle lägga upp den här på bloggen. När jag berättade det för honom började han helt plötsligt skrika saker på grekiska i telefonen (jag kan bara svenska, engelska, tyska, spanska, franska och lite italienska). Tror ni fattar vinken. Jag kan inte lägga upp analysen. Grekiska förbundet ville att den bara skulle tillhöra de. Sorry.

Friday, December 23, 2005

Äntligen 2!

Precis som OS-truppen i hockey så innehåller den inofficiella UEM-truppen inte direkt några överaskningar. Tror de flesta håller med mig om samtliga namn.

Herrjuniorer
Kalle Relfsson Mölndals BTK
Fabian Åkerström Lyckeby BTK
Gustaf Ericson Ängby SK
Martin Singh Ängby SK
Ted Sundström Askims BTK

Damjuniorer
Sara Rask Dänningelanda BTK
Malin Håkansson Lyckeby BTK
Madeleine Melcher Ängby SK

Pojkkadetter
Mattias Översjö Mariedals IK
Kristian Karlsson BTK Rekord
Kristoffer Grezula Falkenbergs BTK
William Svedberg Spårvägens BTK

Flickkadetter
Malin Pettersson Spårvägens BTK
Chenjing Fan Lyckeby BTK
Matilda Johansson Trollhättans BTK

Tuesday, December 20, 2005

Inom kort: Inofficiell UEM-uttaging

Snart ska UEM-truppen tas ut. Tror jag ska göra en egen inofficiell uttagning innan den officiella kommer. Jag brukar alltid säga "jag har sån jävla koll på pingis" till alla och med en sån här uttagning blir det ju upp till bevis så att säga. Återkommer.

Saturday, December 17, 2005

Fy Fabian vad bra

Fabian Åkerström, Lyckeby, slog Tysklands bästa tysk Ovtcharov i åttondelen på JVM. Kul för Fabbe och svensk pingis! Senare under kvällen (efter kvartsfinalerna) ringde en av Greklands tränare och undrade om jag kunde titta på lite filmer från tävlingarna och återkomma med reflektioner. Jag svarade att det var okej men att jag självklart kommer ta betalt från första timmen. När jag är klar med analysen kommer jag också att publicera den här.

Förlåt att man finns

En av Sveriges bästa tränare ringde mig precis och var skitsur över att jag bloggar. Han skrek i luren:
-Vafan är det du vill ha ut av det här!?
Vad svarar man på en sån sak? Jag vill ju bara skriva av mig lite när jag inte har någon att prata pingis med.
Tränaren fortsatte:
-Jag vill att du tar ner bloggen inom 12 timmar.
Jag blev helt paff, jag har ju aldrig ens pratat med killen. Själv skulle jag aldrig få för mig att ringa en helt främmande person och säga "ta ner din blogg". I vilket fall så svarade jag att jag skulle ta ner den. Men nu har jag ändrat mig. Fan, han ska ju inte styra över mitt liv eller hur. Det är ju inget konstigt med att jag tycker en sak och någon annan tycker något annat. Åtminstone inte i den värld jag lever i.

Friday, December 16, 2005

Statistik

Faktisk statistik på spelare som går pingisgymnasiet i Köping med Sveriges bästa tränare. Statistiken är på spelare födda 1988 och spelare födda 1989. Jag kan inte hitta något underlag från 2002 och 2003 för att få fram statistik på 86:or samt 87:or.

Riksranking födda 1988 hösten 2004 (inför starten på Riget)
Mats S, 2:a
Emil H 4:a
Pontus E, 8:a
Mattias T, 39:a

Riksranking födda 1988 hösten 2005 (efter tre terminer på Riget)
Mats S, 3:a
Emil H, 9:a
Pontus E, 17:e
Mattias T, 28:e

Riksranking födda 1989 våren 2005 (vid ansökan till Riget)
Jimmy O, 5:a
Mahir Y, 13:e
Johan L, 15:e
Simon, 38:a
Robin H, 94:a

Riksranking födda 1989 hösten 2005 (efter 1 termin på Riget)
Jimmy O, 6:a
Johan L, 8:a
Mahir Y, 20:e
Simon A, 44:a
Robin H, 70:e

Thursday, December 15, 2005

Rik förebild på gymnasiet i Köping

Svt visade en grym dokumentär om nätpoker för ett par veckor sen. Den som vunnit mest pengar på det i Sverige är faktiskt, tro det eller ej, en gammal pingpong-spelare (som numera lever stekarliv i LA och har en riktig Pamela till brud). På gymnasiet i Köping verkar han vara den stora förebilden vilket känns ganska okej faktiskt. Man har ju hellre 20 mille på banken och käkar roomservice-tårta än står i en skitig lokal hela dagarna och käkar nudlar på kvällarna. Åtminstone när man fyllt 22. No doubt!

Koll på pingis

Det slog mig idag att det är otroligt vilken koll jag har på pingis. Det är ju helt sanslöst, tänk om jag hade lagt all tid jag lagt på pingissnack på något helt annat. Då hade jag säkert kunnat vara astronaut eller psykolog nu. Ah, det känns inte alls bra att tänka så. Man kan vända på det istället och tänka att det examineras hela klasser psykologer varje år från universiteten och många av de blir arbetslösa och har stora studieskulder. Har man koll på pingis är man unik, det lär inte vara mer än två nya personer varje år som kommer upp i samma kunskap om bordtennis som vi i toppen har.

Tiger

Från Stigas förra kollektion gillar jag Tigeroverallen bäst.
JO Waldner
Tänk om det gick att veta om JO Waldner var bättre när han var liten än dagens "The next ones". Då skulle man slippa älta det hela jävla tiden.

Wednesday, December 14, 2005

Freshör

Den nya linjen från Stiga är ju bara så läcker. De plaggen jag gillar absolut bäst är shirt Poseidon (den i navy och ljusblå) och Hoodshirt Street. Den senare tycker jag passar både i hallen och när man vill vara lite sådär "casual" på stan. Vill också nämna att jag gillar modellerna och poserna de står i på Stigas hemsida. Riktigt lyxig känsla!
När jag gick på högstadiet var jag mer eller mindre känd för att jag klädde mig bra, och såhär i efterhand kan jag avsöja att Stiga var en stor del av hemligheten. Jag hade i stort sett alltid deras kläder på överkroppen, antingen en tröja eller en t-shirt (tillsammans med ett par 501:or som var det ballaste man kunde ha på den tiden).

Pingis som radiosport 2

Nu har jag hört pingis på radio. Det var en gammal sändning faktiskt som en polares polare hade bandat. Jag kunde inte uppfatta vem som var kommentator men det var en ljus stämma (troligen en kvinna). Så här kommenterade hon de tre första bollarna i andra set mellan Waldner och Saive i Polska öppnas kvartsfinal (det är från tiden när det var fem servar var):
-Waldner servar och Saive lägger i nät. Det var längesen man såg Waldner så koncentrerad men jag varnar, Waldner kan närsomhelst tappa koncentrationen, det har vi sett alltför många gånger. Han kastar upp bollen för ny serve som inte Saive kan ta. Otrolig skruv när Waldner servar. Saive ser arg ut och kavlar upp byxbenen på shortsen. Ny serve och Saive lägger i nät igen. 3-0 Waldner.

Tuesday, December 13, 2005

Mina föredömmen

Det har varit en del prat om ledare och det finns många som undrar vilka mina föredömmen är. Jag har tänkt till lite och kommit fram till att det inte går att plocka ut en enskild ledare. De jag tycker tillhör den absoluta toppen är Jose Mourinho, Leif Boork, alla ledare på Riget och Hans Chrunack.

Feta coacher är bäst

Sagt av okänd på läktaren under Växjö grand prix 2005:
-Jag hade ingen coach och Micke hade en skitfet coach. Det måste du väll fatta att jag inte kan vinna då. Inte ens om jag var tio gånger bättre än han. Så är det bara. Fatta!

Saturday, December 10, 2005

Uttagning "live"

Var det någon som hörde att man tänkte offentliggöra UEM-truppen "live" på Internet förra året? Några dagar innan det skulle göras ändrades dock beslutet. Jag har hört att de fick kalla fötter eftersom många föräldrar till aktuella spelare tyckte att det var "lite väl" att göra en sån sak "live". Alla jag har diskuterat det här med tycker trots allt att det skulle ha varit kul och spontant så känns det mycket värre att peta spelare i TV.

Wednesday, December 07, 2005

Waldner och Sterneborg i hemlig pakt

Jan-ove Waldner, världens genom tidernas bäste är för gammal för ett nytt lag-EM tycker jag. Över 40 år är han. En journalist på en stor svensk tidning som jag brukar prata lite med sa att Waldner ingått någon sorts pakt med Sterneborg om att själv få avgöra om han ska spela. Det är ju fel att gå ihop på det sättet, alla ska ha samma chans på en plats i landslaget. Och därför håller jag med Figge om att Sterneborg bör avgå med motiveringen att pakten bör brytas till varje pris. Det finns inget personligt bakom att jag tycker såhär och jag tycker fortfarande att JO är den störste genom alla tider.

Sant eller inte

En polare sa att den där killen som brukar gå i bara shorts på vintern vid Sergels torg i Stockholm har varit med i Spångapoolen! Han kunde inte säga vilket år det var men han berättade att han hade på sig precis den där vanliga munderingen, han spelade alltså i bar överkropp! Tänk om nån smashade bollen rakt på magen på honom så det blev ett rött märke. Jag tycker ändå det verkar konstigt att överdomaren gick med på att någon spelar utan tröja, enligt regelvärket måste man ju spela i sin klubbdräkt. Sant eller inte, jag skrattade i alla fall när jag fick höra det!

Monday, December 05, 2005

Händelser som gör livet värt att leva

Det coolaste jag någonsin sett måste vara när Mick Märlin hade på sig stora hörlurar på inslagningen i Mölndals GP 1998. Det är sånt man minns. Om någon har en en bild på den inslagningen så skulle jag vilja att ni mailar mig.

Sunday, December 04, 2005

Uppdaterad ranking

Jag har ändrat mig angående placeringarna fem och sex på tränarrankingen. Lennart Andersson är ny femma och Bo-Martin Nylander är numera sexa.

Het Platta

Förrut fanns det ett gummi som man stoppade i ugnen 15 minuter före match för att få den där speciella effekten. Inte ens spelaren själv visste vad som hände när han slog till bollen med plattan. Den förbjöds i vilket fall i augusti 2001 men jag hann köpa tio stycken innan de togs ur sortimentet. Jag kan sälja fyra av de för 1200 kronor styck eller högstbjudande. Maila eller ring vid intresse. (Plattorna ligger i oöppnad orginalförpackning).

Bra inställning bland dagens unga

Det är viktigt att få internationell erfarenhet tidigt tycker jag. JO Waldner fick det och han var ju i kvarten på SOC redan som 14-åring och man kan ju inte veta om våra "The next ones" är lika bra som Waldner när han var liten. Och frågar man "kidsen" om de vill åka till Kina och träna och tävla så svarar nästan alla ja. Det visar att de har rätt inställning tycker jag.

Saturday, December 03, 2005

"The next ones"

Låt oss mynta samlingsnamnet " The next ones" på de där unga begåvade pingisspelarna, som förblindar Sveriges bästa tränare. När de kommer upp i åldern 15 år tas titeln ifrån de och ett nytt ungt "team" tar över namnet från de äldre spelarna som inte längre kan bli nått.
Maxåldern för att bära den förgyllda titeln "The next ones" är med andra ord 14 år och maximalt kan fem spelare åt gången bära den. Frågan är bara vilka dagens "The next ones" är?

Friday, December 02, 2005

Pingis som radiosport

Jag har aldrig hört pingis på radio men det måste nog vara en jäkligt rapp kommentator om det ska fungera typ Lasse Granqvist.

Äntligen!

Äntligen en ranking över Sveriges bästa tränare som jag gjort efter samtal med några kompisar. Den är baserad på förbundsuppdrag, senaste årens framgångar i GP-sammanhang med mera.

1. Sören Ahlén, Riget Köping
2. Linus Mernsten, Riget Köping
3. Johan Kratz, Riget Köping
4. Kvinnliga tjänsten, Riget Köping
5. Bo-Martin Nylander, Falkenberg
6. Lennart Andersson, Möndal
7. Fredrik Bergvall, Juno
8. Marcus Gustavsson, Spårvägen
9. Peter "Blomman" Blomkvist, Söderhamn
10. Mattias Bergqvist, Ängby

Rankingen kan inte överklagas.

Thursday, December 01, 2005

Alla dessa Erik!

Är detta sant att Erik P har blivit miljonär isåfall lägg ner pingisen även om du inte är miljonär lägg ner ändå. Det är stil och klass att lägga ner. See ya.

Dagens tips

Tips till dig som vill bli bra på pingis: Gör som Daniel Stanojevic (fast med pingis).
"Plåga honom i fickan"- Peter Sterneborg inför tredje set mellan JO Waldner och Samsonov under VM 2005.