Tuesday, January 31, 2006

Vänsterhänta lirare

Andrzej Grubba var ju egentligen vänsterhänt men valde ändå att spela med höger hand. Jag undrar om han slagit Appelgren i EM-finalen om han spelat med vänstern istället. Om Appelgren spelat med höger hand är jag i alla fall mer eller mindre säker på att Andrzej vunnit. Andrzej var nog världens absolut bästa vänsterhänta spelare som spelade med höger hand. Allt som allt vann han tre VM-brons (samtliga med höger hand).

Misstag

Jag fick ett brev idag med en inbjudan att hålla två pass under en dag på ett av Sveriges bordtennisgymnasium. Det som var lustigt med brevet var att det stod att lön utgår enligt traktamente. Jag ringde upp och sa "tror ni att jag äter luft eller är född igår". Han jag pratade med undrade vad jag menade med det och jag berättade om "lönen som utgår enligt traktamente". Han sa att han trodde att det var ett misstag och skulle be kanslisten skicka en ny inbjudan.

Monday, January 30, 2006

Krönika

Den gamla landslagsspelaren Johan Fallby är då och då konsulterad av SBTF som expert inom idrottspsykologi. Jag har stor respekt för Johans kunskaper och ska faktiskt fråga om han vill skriva en krönika här på bloggen. Om Glenn Östh vill skriva en krönika så är det också okej men inga andra. Och eftersom vissa läsare inte verkar helt okej i skallen; skicka inga mail om att få skriva om du inte heter Johan Fallby eller Glenn Östh. Tack!

Landsdelsmästerskap

När jag var yngre flyttade vi runt en hel del i Sverige med familjen. Jag har därför spelat både Östsvenska-, Västsvenska-, och Nordsvenska mästerskapen. Jag har pratat med några kompisar och enligt de finns det bara 13 spelare i Sverige som spelat i tre landsdelsmästerskap (inklusive mig) och ingen som spelat i alla fyra. Mina bästa resultat är (resultaten är från olika åldersklasser):

Nordsvenska - 1:a
Östsvenska - 4:a
Västsvenska - 6:a

Kort

Nu är det snart Safirs igen. Jag har märkt att en del mindre etablerade ledare och spelare inte känner igen mig på tävlingar och jag har därför tänkt att lägga upp ett fotografi på mig. Jag måste scanna in ett papperskort eftersom jag har lånat ut min digitalkamera men ni ska få ett löfte; torsdag 2/2-06 klockan 18.00 ligger kortet här på bloggen. See ya!
18-15. Fatta.

Thursday, January 26, 2006

Inge-affären

Jag har diskuterat Inge-affären idag med en av Sveriges bästa tränare. Han hade hört att Trelleborg funderar på att stämma media för förtal eftersom man anser att man ryckt saker ur sitt sammanhang och att det kommer att drabba Trelleborg ekonomiskt. Min egen åsikt är att all publicitet är bra publicitet, åtminstone för bordtennisen där det handlar om dålig publicitet eller ingen publicitet alls. Se det såhär; nu vet väldigt många "vanliga" svenskar att Trelleborg har ett damlag i Elitserien. Hur många skulle ha vetat det utan Inge och media? Kom bara ihåg att jag inte står bakom Inges uttalande. See ya!

Wednesday, January 25, 2006

Chattade med en från Trelleborg ikväll.

Jag kan bara inte släppa den där jävla bollen. 17-15 skulle ha varit 18-15, det var inte kantboll.
Sporterna där pengarna finns

1. Formel 1
2. Golf
3. Tennis
4. Amerikansk fotboll
5. Basket
6. Ishockey
7. Cart
8. Fotboll
9. Baseboll
10. Poker

61. Innebandy
62. Bordtennis
63. Skridsko

Tuesday, January 24, 2006

US open 1997

På US open 1997 värmde en asiatisk amerikan i 10-årsåldern upp med sin amerikanska tränare. Det lustiga med det var att för varje boll adepten missade fick han gå fram och buga och be om ursäkt till tränaren. Jag vet inte exakt hur många gånger han bad om ursäkt men det var minst 200 gånger. Det var "lite väl" tycker jag även om jag anser att de flesta svenska tränare är för mesiga.

Monday, January 23, 2006

Mina meriter - som aktiv

Kvartsfinal USM
Elitspelare
Division 1
Bundesliga Division 2

Mina meriter - som tränare

Tränare Elitserien
Rådgivare/konsult SBTF
Rådgivare/konsult Greklands bordtennisförbund

Sunday, January 22, 2006

Lim, lim, lim

Igår körde jag låda med några av Sveriges bästa ungdomar och återigen blev det debatt om limning. De berättade för mig att de ville limma men att de inte fick för deras klubbtränare. Vem är han att bestämma en sån sak, ska han bestämma vad ungdomarna har på sig för kläder och vilket tillvalsämne de tar i skolan också. Nu har det fan gått för långt. Jag har sagt till de att de ska limma innan de kommer till hallen, alltså så att inte tränaren ser något. Och när han upptäcker att de limmar ska de helt enkelt be tränaren (som finns med på tränarrankingen) att ringa mig. Jag har även rekommenderat en bättre klubb som jag hoppas att de byter till i sommar. Och från och med nu ska jag inte skriva mer om lim. See ya!

Spårvägen-Ängby

Idag slog det mig hur jävla otroligt det är att Mats Källberg kunde skära ut Igor Solopov i lagmatchen mot Ängby. Om Spåvägen förlorat hade de åkt ur Elitserien.

I samma lagmatch förlorade Waldner mot Appelgren. Waldner sa något som jag inte hörde och Appelgren replikerade direkt:
-Jag spelar ju för mitt lag eller hur.
Det skulle vara så jävla kul att veta vad Waldner sa innan, om det är någon som vet så vill jag att ni ringer mig.

Friday, January 20, 2006

Tränarranking 3

1 (1) Sören Ahlén, Riget Köping
2 (2) Linus Mernsten, Riget Köping
3 (3) Johan Kratz, Riget Köping
4 (4) Kvinnliga tjänsten, Riget Köping
5 (5) Peter "Blomman" Blomkvist, Söderhamn
6 (7) Fredrik Bergvall, Juno
7 (14) Peter Sterneborg, SBTF
8 (9) Niklas Almström, Gröstorps
9 (11) Ronnie Svensson, Frej
10 (10) Anders Karlsson, Rekord
11 (8) Bo-Martin Nylander, Falkenberg
12 (12) Thomas von Scheele, SBTF
13 (13) LG Olsson, Linköping
14 (17) Stefan Olsson, Byttorp
15 (6) Lennart Andersson, Mölndal
16 (ny) Marcus Sjöberg, Lyckeby
17 (16) Wang Wen Jie, Askim
18 (15) Marcus Gustavsson, Spårvägen
19 (19) Thomas Johansson, Ängby
20 (20) Mats Hedin, SBTF

Ut från listan:
18 (18) Mattias Bergqvist, Ängby

Rankingen kan inte överklagas.

Thursday, January 19, 2006

Fusk

Jag mötte Waldner 1988; 16-21, 17-21. I andra set och 17-15 till mig missade Waldner upplägg men tog ändå poängen. Han påstod att det var kantboll. Så dåligt, sno poäng mot en tonåring liksom, var han rädd att förlora eller hur fan ska jag tolka det? För mig är och förblir han en fuskare. Jag och Waldner har pratat om den här bollen i efterhand och jag har sagt min mening. Nu har det gått 18 år sedan det här inträffade och livet måste gå vidare.

Tuesday, January 17, 2006

Varför sa de inget om pakten i dokumentären? Nu fanns det egentligen bara en sak som var bra i den; klippet där Sterneborg säger "plåga honom i fickan". Fan, det är "edge" det.

"The next ones" - tre år senare

En del undrar vad som händer med "The next ones" efter att de fyllt 15 år. I tre år är de i en sorts gråzon som är svår att förklara, man kan säga att den liknar en light-dvala där man bara existerar. Den dag de fyller 17 år förvandlas de till sparring av klubbens ledare, sparring till de nya "The next ones". Varje förlust 17-åringen får mot den lille registreras, däremot registreras inga vinster. Allt för att kunna motivera mer sparring. See ya!

Monday, January 16, 2006

Nytt rack

När jag beställer kläder från min sponsor så kommer alltid leveransen till Sportkransen i Stockholm eftersom jag ofta är på resande fot. Idag när jag skulle hämta varor där stod ett barn, kanske 10 år, med sin pappa och diskuterade vilket rack han skulle ha. Den trötta personalen tipsade "köp ett färdigt Cobra Ultra". När de lämnade butiken med racketen följde jag efter och utanför berättade jag om försäljningstricket från butiken att sälja slöa fabrikslimmade rack och att plattorna i stort sett är omöjliga att avlägsna på de. Sen förklarade jag hur viktigt det är att börja limma tidigt och rekommenderade Butterfy Sriver 1,7 på båda sidor med en rak allroundstomme. Eftersom de hade bytesrätt så gick raka vägen och bytte racketen.

Sunday, January 15, 2006

Bremen

I fredags var jag och Herman och tog en kaffe på ett fik i Bremen. Vi pratade tyska om deras A-lag som ligger surt till i tabellen och han sa att man ser över truppen som helt enkelt är för dålig. Han ville tyvärr inte säga vilka namn som kommer få kicken, jag håller alla mina tummar att "Molle" klarar sig. Besökte också Werder Bremens träningslokal där deras mest lovande ungdomar tränade. Det var en sanslös intensitet på träningen. Man körde två övningar under 1,5 timmar; tvåpunkts och trepunkts (ena övningen mot backhandblockering och den andra mot forehandblockering från mitten). Över hälften av de som var i hallen hade inte strumpor på sig och samtliga hade nylimmade rack (även de yngsta som var nio år).

Friday, January 13, 2006

Öppen chatt

Sitter på hotellet och håller på att förbereda en sk "öppen chatt". Jag kommer helt enkelt att finnas på Msn under ett par timmar, ni kan "adda" mig och ställa pingisfrågor (det kan vara både tekniska frågor och annat). Jag kommer inte svara på personliga frågor som rör mig eller min familj. Återkommer med utförligare information om ett par veckor eller när vi närmar oss. Mer från Tyskland snart.

Wednesday, January 11, 2006

Resa

Sticker till Tyskland, hoppas vara i Bremen innan kvällen.
See ya!
Ett kul pingisuttryck är att man har "handske" när man är nervös. Oftast är det mest yngre spelare som använder det. Den här dialogen inträffade för rätt länge sen.

Gråtande 11-åring
-Jag har sån "handske", varför har jag sån "handske".

11-åring som peppar sig själv på andra sidan bordet
-Hela vägen nu Johan.

Gråtande 11-åring igen
-Tappa "handsken" nu, tappa "handsken".

Svarta pengar

Det är tråkigt att det breder ut sig mer och mer med "svarta pengar" inom bordtennisen. Jag har själv aldrig accepterat "svarta pengar" som arvode när jag konsulterats och när man då hör tränare som håvar in löner på mellan 13 och 20 tusen svart i månaden är det klart att man blir upprörd. Jag har kollat inkomster med skattemyndigheten och med hjälp av de sett vilka namn och klubbar som uppenbarligen sysslar med denna illegala verksamhet. Jag väljer att inte offentligöra några namn med hänsyn till de inblandades familjer. Men jag kan säga att jag blev jäkligt förvånad.

Kickoff

Varit bakis idag. Jag var på kickoff i form av en maskerad på en kompis kompis jobb igårkväll. Hon jobbar som försäkringsmäklare, inte helt avspända människor där med andra ord. De flesta hade vanlig kostym och en "Zorro-mask" för ögonen, lite Stanley Kubrick-känsla. Jag klädde ut mig till Kalinikos Kreanga, jag hade exakt samma mundering som han hade när han slog ut Erik Lindh i EM. Inte en enda person som var där påpekade att det var Kreanga jag var utklädd till, de verkade bara se att jag var pingisspelare. Det var synd men jag hade roligt ändå.

Tuesday, January 10, 2006

Internationell tränarranking

1. Cai Zhenhua, Kina
2. Cai Zhenhua, Kina
3. Cai Zhenhua, Kina
4. Cai Zhenhua, Kina
5. Cai Zhenhua, Kina
6. Cai Zhenhua, Kina
7. Cai Zhenhua, Kina
8. Cai Zhenhua, Kina
9. Cai Zhenhua, Kina
10. Cai Zhenhua, Kina
11. Wa La, Kina
12. Tai Chi Chuan, Kina
13. Kai Rui, Kina
14. Li Feng, Kina
15. Yanluo Wang, Kina
16. Liu Guoliang, Kina
17. Qing Ba, Kina
18. Zhongguo Fa, Sydkorea
19. Men Tan, Kina
20. Zhang Xin, Kina

Lim

Goda nyheter! I en by 20 mil utanför Warsawa utvecklar man för en stor bordtennistillverkare ett nytt lim utan lösningsmedel. Jag vet att ingen får besöka själva byggnaden där experimenten pågår men jag har en tredjehandskälla att arbetet går över förväntan. Det påstås att man inte kommer märka någon som helst skillnad på det nya och gamla limmet.
Dåliga nyheter! Limmet kommer att bli dyrare och endast säljas i litersdunkar av den aktuella tillverkaren.

Klagomål

Återigen har en person ringt och klagat på den här bloggen. Han (en sopa som jag faktiskt nollade en gång på 80-talet) ville att jag skulle ta ner den eftersom "jag smutskastar allt och alla på den". Vafan, get a life. Sluta läs bloggen om det slår slint i skallen av den, och som jag tidigare sagt, jag skriver bara när jag inte har nån att snacka pingis med och skiter nästan fullständigt i om nån läser den. Och jag smutskastar inte, jag hyllar. See ya!
Vafan. De har tagit bort pingisborden i "Kungsan". Hur i helvete kan de göra det.

Monday, January 09, 2006

Bordtennnis vs Poker

Möjligheter att bli miljonär
Bordtennnis - Poker 0-1

Möjligheter på krogen (bland det motsatta könet)
Bordtennnis - Poker 0-1

Möjligheter att leva stekarliv i LA
Bordtennnis - Poker 0-1

Möjligheter att synas i media
Bordtennnis - Poker 0-1

Möjligheter att behärska forehandflipen
Bordtennnis - Poker 1-0

Slutställning
Bordtennnis - Poker 1-4

Lådträning

Lådträning eller kinaträning som det kallas ibland är populärt ibland dagens unga spelare. Man får stå i centrum under en del av ett pass och matas med nyttiga tekniska råd. En del välbeställda föräldrar konsulterar tränare för att deras barn ska få träna mer låda. Detta har blivit vanligare och vanligare vilket gjort att priserna pressats upp. Nu senast pratade jag med en sur förälder som betalade 550 kronor för en timme låda (notera att det var med en av Sveriges bästa tränare). Han undrade vad jag tyckte om priset. Jag förklarade att man i Sverige är ovan att betala tränare pengar ur egen ficka och att priserna oftast ligger högre i Danmark, Tyskland och Frankrike. Trots allt är ju 550 kronor för en timme inte speciellt mycket då det rör sig om konsultverksamhet. Andra konsulter som advokater, it-folk, revisorer osv har ju oftast betydligt högre timarvode och det bör nämnas att det finns betydligt färre skickliga pingistränare än vad det finns t ex advokater.

Sunday, January 08, 2006

Toppcoachernas inflytande

Under Värendsspelen specialgranskade jag toppcoachernas inflytande på matcher. Jag förde helt enkelt sjukt mycket statistik på hur matcherna gick där tränare på tränarrankingen fanns med som coacher och där motståndaren hade en coach som inte fanns med på tränarrankingen, alltså en mer eller mindre dålig coach. Det visade sig att om man hade en coach från tränarrankingen vanns matchen i 71,12 procent av fallen och matcher som avgjordes med två bollar i skilje vanns i 78,59 procent av fallen. Fan, det här visar verkligen hur viktigt det är att alltid ha med sig en coach som är topnotch.

Bäst

Bäst i hela fucking Värendsspelen måste förutom damjuniorer ha varit toppen i 15- och 17-klasserna. Även om man inte kan kalla alla i de här klasserna för "the next ones" så är det makalöst vad dessa unga män presterar. Dessvärre krånglade min kamera som var uppkopplad mot en dator för att visa "live" från tävlingarna.

Personliga saker

Det var ett lyckat föredrag jag höll under lördagkvällen. Många intressanta frågor diskuterades och vi höll på till efter midnatt. I slutet satt vi i en ring och alla fick visa en personlig pingissak. Några av de sakerna som visades upp var:

Medalj. En person berättade när han för första gången fick kliva upp på prispallen och fick en medalj runt halsen. En fantastisk historia.

Rack. Ett rack med samma röda färg på plattorna på båda sidorna visades upp. Detta förbjöds under 80-talet.

Matchtröja. En tränare visade upp en tröja som han fått av Waldner när han åkte ur OS.

Gummi. Ett gammalt hederligt "Agathon V" visades upp. Detta var plattan man hade innan man fick ett "Mark V" men som nu tagits ur sortimentet.

Forehand raka vägen

Under Värendsspelen snackade jag i cafeterian med en av Sveriges bästa tränare (i stort sett pratar jag aldrig med svenska tränare som inte finns med på tränarrankingen). Vi resonerade kring att det är många av dagens yngre spelare som inte behärskar spelet raka vägen från forehandhörnet. Vi tror att det kan bero på att många har för parallella fötter i forehandhörnet och att man bör få ner ner högerfoten (västerfoten om det är vänsterhänt spelare) lite mer. Det här beror på att många spelare har tränare som inte behärskar teknik tillräckligt bra. Jag rekommenderar er som vet med er att ni har en tränare som mest kan "peppa" att byta klubb.

Friday, January 06, 2006

Förberedelser

Jag har varit lite risig idag. Har varit inne och förberett föredraget jag ska ha under lördagkvällen i Växjö. Det kommer innehålla följande:

1. Varför man ska börja limma tidigt (som också finns grovt sammanfattat här på bloggen).
2. Jag kommer ha med mig och visa vilka fördelar den nya plattan med enbart svamp har.
3. Vikten av bra kost. Här kommer gästföredrag hållas av en av Sveriges främsta kostrådgivare.
4. Alla inbjudna ska ha med sig en personlig pingissak som vi andra ska få ta del av.

Föredraget är endast för inbjudna och vi räknar med att hålla på fram till 22. Det bjuds på italiensk mat och förfriskningar.

Puls

En liten sammanställning på hur körningen har varit runt om i landet under julledigheten.

Eslöv
Full fart på grabbarna Robban, Zögge och Fröet.

Falkenberg
Nästan två pass om dagen. Man hade ett Elitungdomsläger mellan jul och nyår, tack Anders!

Linköping
Här har det verkligen inte varit någon vila. Stort tack till Gert, Peter och Stefan.

Riget
Här har det varit läger minsann. Först var det damseniorlandslagsläger och damjuniorlandslagsläger mellan jul och nyår. Sedan hann man med lite nyårsraket innan det var fullfart med läger igen; herrseniorlandslagsläger, herrjuniorlandslagsläger, pojkkadettlandslagsläger samt damseniorlandslagsläger(igen). Riget frontar verkligen. Tack Riget!

Spårvägen
Nja, det är ju läger men men kan bli lite bättre, försöker iallafall.

Ängby
Har haft lite verksamhet efter nyår.

Byttorp
Full körning som vanligt. Härligt, har hört att du grillar Max lite extra inför talangjakten. Bra jobbat Steff!

Frej
Har samtränat en hel del med övriga i Växjö. Jag har hört att det har varit riktigt bra körning.

Kalmar
Lite lugnare.

Lyckeby
Det glöder i Lyckeby just nu efter Fabbes framfart, det är verkligen värt ett besök i träningslokalen.

Tyresö
Det har varit ganska lugnt mellen jul och nyår, lite bättre fart i början på 2006.

Dänningelanda
Se Frej.

Askim
Full fart med ett läger mellan jul och nyår. Lite mera fritt eftersom Team Stiga Göteborg har tränat ihop och åker till Värendsspelen.

Juno
Det har inte varit tränarledd träning under hela lovet. Ingen fara, jag vet att du har varit bortrest Fredrik.

Malmö
Se Kalmar.

Söderhamn
Innan jul var det läger för 10-åringar och uppåt. Även om många av spelarna är på Riget så kan jag lova att det inte varit någon vila under lovet heller.

Falköping
Falköping haft julfest med prisutdelning för 150 ungdomar. Dina konster var verkligen magiska Johannes! Tyvärr inget läger.

Lekstorp
Se Kalmar (Elias och Daniel har haft lådträning).

Werder Bremen
Ungdomarna (7 - 12 år) har kört mellan två och tre pass om dagen. Det känns som vi behöver mer mängd i tidig ålder i Sverige.

Vem är det på bilden?

Idag frågade jag fem personer på stan vem det är på bilden.

Stina Jonsson
-Det är väll han i "Kopps" tror jag.

Andreas von Platen
-Ingen aning.

Ali Oshmedi
-Det där är Robert Svensson som vann Ungdoms top-12 för några år sen. Riktigt starkt av han att vinna 20 raka i elitserien också.

Eva-Lena Hjort
-Vet inte riktigt men det ser ut som nån frisör kanske. Mycket tryck han har på tröjan, den ser nästan vit ut.

Jesper Swen
-Stick, svarar inte på dina sjuka frågor.

Thursday, January 05, 2006

Skärpning

Vi ses väll på Värendsspelen i helgen. Hela Sverigetoppen är där utom Stockholmsklubbarna som är lite för balla. Väx upp för fan! Jag ska särskilt hålla ögonen på damjuniorer, där brukar det alltid vara bra spel. Jag kommer även hålla föredrag med utvalda personer på en lokal pizzeria under helgen. Återkommer med reflektioner.

Wednesday, January 04, 2006

Tränarrankingen stämmer fullt ut

Ok nu är det såhär, folk mailar som galningar utan anledning. På senaste tränarrankingen finns inte Fredrik Danielsson med. Jag håller med om att han har tillhört toppen. MEN HAN HAR SLUTAT. Skaffa koll innan ni mailar för ni skickar breven till den troligen mest pingisfrälsta i landet. See ya!

Kreanga-Rosskopf

Jag kommer nog aldrig glömma bollen i 3:e prismatchen mellan Kreanga och Rosskopf i Ryssland 1994. Grejen var att Rosskopf kastade sig raklång för att rädda en boll och låg kvar på golvet när Kreanga blockerar bollen i andra hörnet. Det som händer då är att Rosskopfs coach (vet inte vad han heter men är är ganska tjock) välter barriärerna och rusar in med ett rack och skär tillbaka bollen. Kreanga "borrar" skäret! Självklart fick Kreanga poängen ändå.

Vinnare Talangjakten

Födda 83
Cyprian Asamoah - idag - 2:a bordet Elitserien, mindre betydelsefulla landslagsuppdrag
Födda 84
Erik Norgren - idag - Slutat med pingis
Födda 85
Axels - idag - 1:a bordet Elitserien, lagom betydelsefulla landslagsuppdrag
Födda 86
Pontus Almgren - idag - Tränar 1 gång i månaden
Födda 87
Kim Nylander - idag - ont i axeln (2:a bordet Elitserien)
Födda 88
Emil Holmsten - idag - Riget - Div. 2
Födda 89
Joe Åberg - idag - Slutat med pingis - Spelar fotboll
Födda 90
Tim Bergman - idag - Norrtull Div. 4
Födda 91
Mattias Översjö - idag - runner up i Elitserien
Födda 92
Antony Tran - idag - kadettlandslaget
Födda 93
se ovan
Födda 94
Hampus Söderlund - idag - kadettlandslaget